Babooka en Legit, een boekwinkel en kantoor niet alleen om te kopen, maar ook om te kijken

  • Geplaatst op
  • Door Emile van Aelst - Leidse Glibber
Babooka en Legit, een boekwinkel en kantoor niet alleen om te kopen, maar ook om te kijken

Ik kom regelmatig bij openingen van nieuwe winkels of kantoren en dan ziet het er meestal erg mooi en goed uit. Het komt alleen weinig of nooit voor dat ik halverwege het bekijken van het pand volledig dichtsla en even naar woorden moet zoeken om mijn verbazing duidelijk te maken. Het overkwam mij gisteren toen ik bij Babooka in de kelder ging kijken.

Ik kom regelmatig bij openingen van nieuwe winkels of kantoren en dan ziet het er meestal erg mooi en goed uit. Het komt alleen weinig of nooit voor dat ik halverwege het bekijken van het pand volledig dichtsla en even naar woorden moet zoeken om mijn verbazing duidelijk te maken. Het overkwam mij gisteren toen ik bij Babooka in de kelder ging kijken.

Babooka was sinds 2013 gevestigd op de hoek van het Gangetje, op zich een mooi pand alleen met één groot nadeel. Op zaterdag, de belangrijkste verkoopdag van de week, was het pand onzichtbaar en bijna niet te bereiken door de markt die er voor staat en de berg fietsen voor de deur. Toen bekend werd dat boekhandel Van Stockum op de Breestraat haar deuren ging sluiten hoefde je geen Einstein te zijn om te bedenken daar naar toe te verhuizen.

Eigenaren Niels Vreeling en Lawrence Armitage kregen 1 januari de sleutel van het pand en hebben met personeel, familie en vrienden keihard gewerkt om deze week open te gaan. Het pand is totaal veranderd en bijna onherkenbaar. Over verandering gesproken de boekhandel blijft Babooka heten, maar het marketingbureau heet vanaf nu Legit Creative Agency.

Van Stockum was een indrukwekkende boekhandel met langs de wanden grote kasten vol boeken, waardoor de winkel een beetje donker werd. Van donker is totaal geen sprake meer en direct als je binnenkomt vallen het licht en de open structuur op. Ze zeggen weleens de bomen groeien tot in de hemel. Om ze een beetje te helpen zijn de bomen dan ook niet in potten gezet maar opgehangen.

De openingsreceptie werd enorm druk bezocht en iedereen was onder de indruk hoe het pand verbouwd is.

Met het wegslopen van de oude boekenkasten kwamen opeens deze prachtige glas in lood ramen te voorschijn. Ik denk dat iedereen die de laatste 20 jaar in de winkel is geweest nooit geweten heeft dat deze ramen achter de boeken verstopt waren.

Oud en nieuw gaan hand in hand in het pand.

Bij de oude schouw in het kantoorgedeelte is een gezellig zitje waar je met klanten of bekenden kan zitten. Henk-Jan Mulder van het Kunsthuis heeft gezorgd voor mooie en afwisselende kunst aan de wanden.

Toen kwam de klapper, je moet even in de kelder gaan kijken, je gelooft je ogen niet als je ziet wat we daar aantroffen.

Ongelooflijk een kelder met nog de originele gewelven.

Dit is toch een plaatje waar je even stil van wordt.

Er is zelfs een originele waterput gevonden in de kelder.

Terecht dat mede-eigenaar Lawrence Armitage tijdens een korte toespraak zijn trots niet onder stoelen of banken stak, maar er voor op de tafel klom 

Het was wel de perfecte manier om boven iedereen uit te komen en verstaanbaar te zijn.

Proost op een mooie toekomst in het nieuwe pand.

Als je op de Breestraat loopt moet je echt eens een keer bij Babooka binnenwippen, al is het maar om even te genieten van het prachtige pand.

Lees het gehele bericht met foto's